Gingivektomi Nedir?
Gingivektomi, dişeti dokusunun veya dişetinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Diş eti iltihabı gibi durumların tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca, bir gülümseme değiştirmek gibi kozmetik nedenlerle ekstra sakız dokusunu çıkarmak için kullanılır. Prosedürün nasıl yapıldığını, ne kadar tutabileceğini ve iyileşmenin neye benzediğini öğrenmek için okumaya devam edin. Bir diş hekimi, diş eti çekilmesi varsa, gingivektomi önerebilir. Yaşlanma, diş eti iltihabı gibi diş eti hastalıkları, Bakteriyel enfeksiyonlar ve sakız yaralanması ile gingivektomi için aday olmaktadırlar.
Genellikle dişeti şekillendirme, dişeti şekillendirme veya diş eti yeniden şekillendirme olarak bilinen bir gingivektomi, diş eti çizgisini yeniden şekillendiren kozmetik bir diş prosedürüdür. Tedavi diş etlerinizin ve dişlerinizin görünümünü ve şeklini değiştirerek gülümsemenizi geliştirir. Sakız yeniden şekillendirme bir lazer veya neşter (geleneksel) ile yapılabilir.
Diş Eti Hastalıklarında Prosedür Nasıl İşliyor?
Her iki prosedür de aynı sonuçları verir, ancak farklı adımlar içerir. Lazer gingivektomi prosedürü sırasında diş hekiminiz diş eti dokusunu çıkarmak için ışık enerjisi veren yüksek güçlü bir diş lazeri kullanır. Geleneksel gingivektomi kullanan diş eti dokusu kesilmesi için manuel neşter kullanmak. Diş eti hastalığınız varsa, diş hekimi gelecekteki diş eti hasarını önlemek ve diş hekiminize temizlik için dişlere daha kolay erişim sağlamak için bu prosedürü önerebilir.
Diş eti hastalığı genellikle dişlerin dibinde açıklıklar oluşturur. Bu açıklıklar aşağıdakilerin birikmesine yol açabilir: plaka, bakteriler, kalkülüs veya tartar olarak bilinen sertleştirilmiş plaktır. Bu birikmeler daha fazla hasara yol açabilir. Diş hekiminiz, bir kontrol veya temizlik sırasında diş eti hastalığı veya enfeksiyon buluyorsa ve ilerlemesini durdurmak istiyorsa, bu prosedürü önerebilir.
Diş Eti Hastalıklarında Lazer İle Tedavi Süreci Nasıl İlerliyor?
Lazer gingivektomileri giderek yaygınlaşmaktadır, çünkü lazer teknolojisindeki ilerlemeler araçları daha ucuz ve kullanımı daha kolay hale getirmektedir. Lazerler ayrıca daha hassastır ve lazerin ısısı nedeniyle daha hızlı iyileşme ve koterizasyona ve ayrıca kontamine metal araçlardan kaynaklanan daha düşük enfeksiyon riski sağlar. Herhangi bir ağrı ve ağrı yaklaşık bir hafta sonra azalır. Bölgenin iyi iyileştiğinden ve normal bir diyete devam edebildiğinizden emin olmak için diş hekiminize tekrar başvurun.
Son olarak, dişlerinize iyi bakın. Günde iki kez fırçalayın ve diş ipi kullanın, sigara içmekten kaçının ve çok şekerli yiyecekleri kesin. Bir gingivektomi sonrası iyileşme süreci birkaç gün ila birkaç hafta arasında sürebilir. İyileşme kaç dişin tedavi edildiğine ve önceki durumun şiddetine bağlıdır. Herkes farklıdır, bu nedenle iyileşme aynı zamanda genetiğinize, genel sağlığınıza ve diş hekiminizin bakım sonrası talimatlarını ne kadar iyi takip ettiğinize bağlıdır.