İmplantoloji Nedir? İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
İmplantoloji diş implantlarına odaklanmış bir diş hekimliği dalıdır. Doğal bir dişin iki ana bileşeni vardır: Taç ve kök. Taç dişin görünür kısmıdır. Kök ise diş eti çizgisinin altında, çenenin kemiğinde bulunur. Diş implantları çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Genellikle titanyum ya da titanyum alaşımlarından oluşmakta ve vida şeklinde bulunmaktadır.
Bir veya daha fazla dişi eksik olan hastalar için diş implantları düşünülebilir. Tek başına bir diş implantı doğal bir dişin yerini almaz. Çene kemiğine yerleştirildikten sonra implant üzerine bir dayanak monte edilmelidir. Değiştirilecek diş sayısına bağlı olarak, dayanak(lar)a yapay bir taç, tam veya kısmi bir takma diş veya bir köprü hazırlanarak işlem yapılmaktadır.
Hastanın sadece bir eksik dişi varsa, tek bir taç yeterli olacaktır. Birkaç dişin değiştirilmesi gerekiyorsa, birçok seçenek mevcuttur. Bunlar bir köprü veya protezle birleştirilen birden fazla kron bulunan tek bir implant kullanmak ya da farklı kronlara sahip birden fazla implant kullanmaktır. Dt DentalTerapi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi uzmanlarımız tarafından önerilen tedavi planına göre bu seçim hastaya bağlıdır.
Dental implantların yerleştirilmesi genellikle kliniğimizde lokal(bölgesel) anestezi altında yapılan cerrahi bir işlemdir. Kliniğimizdeki diş sağlığı uzmanlarımız diş implantları konusunda gerekli deneyim, uzmanlık, belge ve sertifikalara sahiptirler. Unutulmamalıdır ki bu tedavi gerekli uzmanlığa sahip olmayan kişiler tarafından yapıldığında geri dönülemez büyük ağız ve diş sağlığı problemlerine neden olmaktadır. Bu nedenle profesyoneller kapsamlı implantoloji eğitimine sahip olmalıdır. Ağız ve diş sağlığı kliniğimizdeki uzmanlarımız implantlara monte edilen kron, köprü ve takma dişlerin üretiminde uzmanlaşmıştır.
Dental İmplantların Faydaları:
Bir hasta bir veya daha fazla dişini kaybettiği zaman diş implantlarının, çıkarılabilir protezleri içeren diğer tedavilere göre birçok avantajı vardır.
– İmplantlar, sabit veya çıkarılabilir diş protezlerinin takılmasına izin verir .
– İmplantlara monte edilmeyen çıkarılabilir protezlerde olduğu gibi diş etlerinde hoş olmayan bir sürtünmeye veya harekete neden olmadıkları için daha rahat ve ihtiyatlıdırlar (örneğin: kısmi veya tam protezler). Damak kaplamayan implant destekli bir protez elde etmek mümkündür.
– İmplant destekli protezi yerinde tutmak için yapıştırıcı (protez yapıştırıcısı) gerekmez.
– İmplantlar, çiğneme rahatlığını artıran ve konuşmayı kolaylaştıran yapay dişlere daha iyi bir denge sağlar.
– Çiğneme kuvvetlerinin implantlar ve ağzın bitişik yapıları (diş etleri, kemikler ve kalan dişler) arasında dağıtılmasına izin verir, bu durum sağlıklı dişler hala ağızdayken, hasta kalan bu dişleri implant takılmamışsa ve eksik dişlerin yarattığı alan boş kaldığından daha uzun süre tutabilir, böyle bir durumda ise yapılar üzerindeki stresi azaltmaya yardımcı olur.
– İmplantlar, dişlerin eksik olduğu yerde emilimini önleyerek alveolar kemiğin (dişleri destekleyen kemik) korunmasına katkıda bulunur. Aslında, bir diş eksik olduğunda, onu desteklemek için kullanılan alveolar kemik artık uyarılmaz ve yavaş yavaş bozulur.
– İmplantlar bitişik dişlerin taşlanmasını ve değiştirilmesini gerektirmez.
– İmplantlar, hem estetik hem de fonksiyonel olarak doğal dişlere sahip olma izlenimi verir ve doğal bir diş kökü gibi çenenin kemiğine tutturulmuş yapay bir kök görevi görür. Bu nedenle hastalar, birkaç diş kaybından etkilenen yüz özelliklerinin bütünlüğünü yeniden kazanabilirler.
– Bir implantın iki ana bileşeni (yapay taç ve implantın kendisi) diş çürümesinden etkilenmeyecektir.
– İmplantların nadiren değiştirilmesi gerekir. Bu nedenle güvenilir ve uzun vadeli bir çözüm sunar. Yüksek başlangıç maliyetine rağmen, diş implantı yaşam beklentisi göz önüne alındığında iyi bir yatırımdır.