Gömülü Diş Çekimi Konya

Gömülü Diş Tedavisi Nedir?

Diş ağrısı her zaman diş siniri tahriş olduğunda ortaya çıkar. İlk başta sadece hafif bir çekme olabilir, daha sonra ağrı daha şiddetli bir şekilde geri gelir. Daha sonra bir diş hekimine danışılmalıdır. Dişlerdeki kalıcı ağrı, bir şeyin yanlış olduğunu gösterir. Tedavi edilmezse dişler ölebilir veya en kötü durumda çene kemiğine zarar verebilir. Diş boyunları açığa çıkarsa, sıcak veya soğuk içecekler diş boynunun küçük açık kanallarından diş sinirine nüfuz edebilir ve tahriş edebilir. Bu kendini hafif bir çeken ağrı olarak gösterir. 

Öte yandan, sadece tatlı yemek acıyorsa, bunun nedeni ağrılı dişin bir noktada çürümüş olması olabilir. Eğer diş çürüğü zaten sinir gömülü olduğu hassas hamuru ulaşmıştır, bu acı çarpıntı başlar. Bir dolgu sızdırılmışsa, bakteriler dolgu malzemesi ile diş arasındaki boşluğa kayabilir ve diş sinirini tutuşturabilir. Ancak sıcak ve soğuk da boşluğa girebilir ve daha sonra diş sinirini tahriş edebilir. Diş çürüğü her yaştan en yaygın diş hastalığıdır. Çürük, dişin sınırlı, harici bir demineralizasyon işlemidir. 

Diş çürüğü emayeden kırıldığında, diş maddesinin derinliğine ilerler. Çürük bölgelerinde çürük bir lezyondan söz edilir. Bu lezyon her zaman plak adı verilen bakteriyel bir kaplama altında ortaya çıkar. Orada, yiyeceklerden alınan şeker bakteriler tarafından asidik metabolik ürünlere fermente edilir. Bunlar dentini demineralize eder.

Gömülü Diş Tedavisinde Prosedür Nasıl İşliyor?

Demineralizasyon işlemi sadece acı verici olması gerekmeyen ilk emaye lezyonunda kesilebilir. Hasta artık yemekler arasında tatlı bir şey yemiyorsa veya her yemekten sonra dişlerini düzenli ve iyice temizletirse, plak artık ortaya çıkmayabilir. Diş çürüğü çok geç tedavi edilirse veya tespit edilmezse, bakteriler diş sinirine yayılır ve ona zarar verir. Dental pulpadaki şişme de sinir üzerinde artan basınç oluşturur. Sonuç kalıcı, titreşimli bir acıdır. En kötü durumda, sinir ölebilir. Sonra ağrı azalır, ancak iltihap kök ucuna ve çene kemiğine ilerleyebilir. Bu aşamada, diş, örneğin çiğneme sırasında, yukarıdan gelen basınca ağrılı bir şekilde tepki verir. 

Ancak dişin bakteriyel iltihaplanmasının neden olduğu diş ağrısı da nadiren çene kemiği yaralanmalarından veya başarısız kök kanal tedavilerinden sonra ortaya çıkar.

Gömülü Dişlerde Süreç Nasıl Devam Ediyor?

Diş kökünün iltihabı çevredeki yumuşak dokuya ve çene kemiğine yayılabilir ve orada pürülan apseler oluşturabilir. Kalın, aşırı ısınmış şişlikler ve kalıcı diş ağrısı bunun tipik belirtileridir. Diş eti iltihabı zamanla kök zarına ve çene kemiğine yayılırsa, periodontit gelişir. Periodontoz terimi daha yaygındır, ancak yanlıştır. Periodontitis terimi, enflamatuar durum için daha uygundur (son -it iltihap anlamına gelir). Yaşamın 35. ila 40. yıllarından sonra, periodontitte çürüklerden çok daha fazla diş kaybedilir. Sakız bileziği, alveolar kemik adı verilen diş kemiğine zarar vermeden yıllarca enfekte kalabilir. 

Ancak bir noktada, enflamatuar süreçler kemik oluşumu ve kemik kaybı arasında ciddi bir bozukluğa yol açar. Sonuç olarak, alveolar kemik küçülebilir ve artık dişi tutamaz. Diş gevşer ve sonunda düşer. Bununla birlikte, ilerleyici periodontitis ile diş etleri küçülebilir ve diş boynu açığa çıkabilir, daha sonra diş daha uzun görünür. Temel olarak, diş çürüğü ve periodontitis kendi kendine iyileşmez, diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir.