Diş Eti Flap Cerrahisi Nedir?
İleri diş eti hastalığı (periodontitis) geliştiğinde dişleriniz tehlikede: Bu aşamada, onları çevreleyen bağlar ve kemik dokusu yok edilir ve hatta dişlerinizi kaybetmeye başlayabilirsiniz! Hastalık temizleme ve ölçeklendirme gibi cerrahi olmayan tedavilerle kontrol edilemiyorsa, periodontal flap ameliyatı en iyi tedavi seçeneğiniz olabilir. Flap cerrahisi periodontal ceplerin tedavisinde ve onarılmasında günümüzün önde gelen yöntemidir. Bu “cepler” nedir? Diş eti çizgisinin altındaki diş eti dokusunun dişlerden ayrıldığı bölgelerdir, bu da zararlı bakterilerin çoğalabileceği temizlenebilir bir alan sağlar. Bu bakteriler, dokuların iltihaplanmasına neden olarak hassasiyet, kanama ve ağrı ile sonuçlanır. Tedavi edilmezse, diş eti hastalığı, diş destekleyici kemik yapısının kaybı ve hatta sistemik (tüm vücut) problemleri gibi bir dizi soruna neden olabilirler.
Diş Eti Flep Cerrahisi Prosedürü Nasıl İşliyor?
Periodontal cepler geliştiğinde, bunları tedavi etmenin ilk adımı genellikle manuel veya ultrasonik bir aletle temizleme ve ölçeklendirme (kök debridmanı olarak da adlandırılır) yoluyla yapılır. Bu etkili değilse, periodontal cerrahi düşünülür. Flap cerrahisi periodontal hastalık için bir tedavi değildir- ancak periodontal sağlığınızı korumanızı kolaylaştıran bir ortam yaratmanıza yardımcı olur. Diş eti hastalığına eğilimli olsanız bile, uygun profesyonel tedavi ve evde düzenli bakım dişlerinizi mümkün olduğunca uzun süre sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir. Flep cerrahisinin önemli bir amacı, cebin kendisini ortadan kaldırmak veya azaltmaktır. Erişmek için sakız dokusunda flep benzeri bir kesi yapılır.
Tedavi Süreci Nasıl İleriliyor?
Bu hastalıklı dokunun cebin içinden çıkarılmasına izin verir ve kapsamlı bir temizlik için dişlerin kök yüzeylerine erişim sağlar, bu da zararlı plak ve kalkülüsün (tartar) ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Daha sonra, alanı kapatarak “kanat” kapanır. Bu, hızla gerçekleşen iyileşme sürecine başlar. Başka bir amaç, hastalığa kaybedilmiş olabilen periodontal ligamanın ve kemik dokusunun yenilenmesidir. Bunu başarmak için, yüksek teknoloji kemik aşılama yöntemleri ve büyüme faktörleri olarak adlandırılan kimyasallar dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanılabilir. Bu yaklaşımlar diş etlerini normal formlarına ve işlevlerine döndürmeye yardımcı olur ve dişlerin sağlıklı ve güvenli bir şekilde sabitlenmesini destekler.