Panoramik Röntgen Film Konya

Panoramik Film Nedir?

Panoramik dental röntgen, tek bir görüntüde tüm ağzı yakalamak için çok az miktarda iyonlaştırıcı radyasyon kullanır. Genellikle günlük pratikte diş hekimleri ve oral cerrahlar tarafından yapılır ve protez, diş teli, ekstraksiyon ve implant tedavisini planlamak için kullanılabilir. Çene, at nalı gibi kavisli bir yapıdır. Bununla birlikte, panoramik röntgen kavisli yapının düz bir görüntüsünü üretir. Genellikle kemiklerin ve dişlerin ayrıntılarını sağlar.

Bir röntgen (radyografi), doktorların tıbbi durumları teşhis etmesine ve tedavi etmesine yardımcı olan invaziv olmayan bir tıbbi testtir. X-ışınları ile görüntüleme, vücudun bir kısmını, vücudun içinin resimlerini üretmek için küçük bir iyonize radyasyon dozuna maruz bırakmayı içerir. X-ışınları en eski ve en sık kullanılan tıbbi görüntüleme şeklidir. Film / x-ışını detektörünün ağzın içine yerleştirildiği geleneksel bir intraoral röntgenden farklı olarak, panoramik bir röntgen filmi makinenin içinde bulunur. Panoramik radyografide, röntgen kaynağı ve film birbirine bağlanır.

Panoramik film Prosedür Nasıl İşliyor?

Bu iki bileşen, bir görüntü üretmek için hastanın etrafında aynı anda dönmektedir. Görüntülerin keskin olduğu üç boyutlu, at nalı şeklindeki bölgeye odak oluğu veya görüntü katmanı denir. Ayrıca panoramik radyografi büyük ölçüde bu odak oluğunun içinde bulunan anatomik yapılardan oluşur. Odak noktası, yapıların en keskin ve net bir şekilde görüneceği alandır. 

Odak oluğunun önüne veya arkasına düşen yapılar çarpıtılabilir, büyütülebilir veya küçültülebilir. Oluğun boyutu ve şekli üreticiler arasında değişir. Ayrıntılı bir panoramik radyografi elde etmek için hasta pozisyonu önemlidir. Hastalar, kafaları odak oluğuna dikkatlice hizalanacak şekilde uygun şekilde hazırlanmalı ve yerleştirilmelidir. Her panoramik makine biraz farklı olduğundan, üreticinin talimatları dikkatle izlenmelidir.

Panoramik Film için Kullanılan Teknikler

Röntgen, günlük pratikte diş hekimleri ve ağız cerrahları tarafından yaygın olarak yapılan bir muayenedir ve önemli bir tanı aracıdır. Geleneksel bir intraoral röntgen filminden daha geniş bir alanı kaplar ve sonuç olarak maksiller sinüsler, diş pozisyonu ve diğer kemik anormallikleri hakkında değerli bilgiler sağlar. 

Bu muayene ayrıca tam ve kısmi takma dişler, diş telleri, ekstraksiyonlar ve implantlar için tedavi planlamak için kullanılır. Cihaz iki taraftan oluşur. Bir röntgen tüpü bir tarafa, röntgen filmi veya diğer tarafa bir dedektör monte edilmiştir. Hastanın başı çene, alın ve yan dayanaklarla yerleştirilir. Hastaya daha net bir görüntü için ağzı hafifçe açmak üzere bir ısırık engelleyici takılabilir.