Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı Merkezi Konya

Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Sağlanır? Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Koruyucu diş hekimliği nedir?

Koruyucu diş hekimliği, sağlıklı bir ağız ve diş sağlığında olmanıza yardımcı olmanın modern yoludur. Sizin dişlerinizi korumanıza yardımcı olur ve daha az diş tedavisi almanız gerektiği anlamına gelir. Diş kaybının iki ana nedeni çürüme ve dişeti hastalığıdır. Bu iki problemi ne kadar iyi önlerseniz veya onunla başa çıkarsanız, dişlerinizi ömür boyu tutma şansınız o kadar artar. Eğer diş hekimi ekibi ve hasta birlikte çalışırsa, bu tedavi ihtiyacını (özellikle dolgular ve ekstraksiyonları) önlemeye yardımcı olabilir. Merkezimizdeki diş ekibimiz, ağzınızı iyi duruma getirmek için bir tedavi kursu önerebilir ve ardından bu şekilde tutmanıza yardımcı olacak bir ‘bakım planı’ hazırlayabilir.

Koruyucu diş hekimliğinden herkes yararlanabilir mi?

Evet. Önleyici diş hekimliği, dişleri olan herkese fayda sağlayacaktır. Herhangi bir dişi olmayan kişiler de fayda
sağlayabilir, çünkü ağız kanseri ve protez stomatiti gibi durumlar diş ekibine düzenli ziyaretler sırasında tespit edilebilir ve daha sonra tedavi edilebilir. Çocuklar ve gençler için mükemmeldir, ancak başlamak için hiç bir zaman geç değildir.

Koruyucu diş hekimliğinde neler var?

Merkezimizdeki diş ekibimiz önce dişlerinizi ve diş etlerinizi kontrol edecek ve ihtiyacınız olan herhangi bir tedavi hakkında sizinle konuşacaktır. Ana amaç, ağzınızı gerçekten sağlıklı tutmanıza yardımcı olmaktır. Sağlıklı bir ağızda, çürüme veya diş eti hastalığının bir sorun olmaya devam etmesi olası değildir.

Ekip arkadaşlarımız tüm plak ve tartarları dişlerinizden tamamen çıkaracaktır. Ayrıca diş ekibimiz, dişlerinizde sürekli oluşan bakteriyel plakları çıkarmak için diş fırçalamanın en iyi yollarını ve dişler arasında diş arası temizliği veya diş ipi kullanarak nasıl temizleyeceğinizi gösterecektir. Şekerli bir şey yediğinizde veya içtiğinizde, plaktaki bakteriler şekeri aside dönüştürür ve bu da diş çürümesine neden olabilir. Plak ayrıca düzenli ve iyice çıkarılmazsa diş eti iltihabına (şişme ve ağrı) neden olabilir. Dişlerde biriken sert tartar (veya ‘taş’) da plak olarak başlar.

Hangi ağız bakım ürünlerini kullanmanız için en iyi ürünleri sizlere bildirerek diş sağlığınızda sizlere büyük katkı sağlayacağımızdan emin olabilirsiniz. Muhtemelen diş doktorlarımız sizinle diyetiniz, sigara ve içki gibi alışkanlıklarınız hakkında konuşacaktır. 

Ayrıca diş hekimlerimiz tüm dolgularınızın iyi durumda olduğundan ve temizliği zorlaştıracak pürüzlü kenarların olmadığından emin olacaktır.

Diş ekibim tedavi önerecek mi?

Bir ‘koruyucu diş hekimi’ genellikle dişin kırılmadığından emin olmak ve güçlendirmek için tedavi önerecektir. Örneğin, dişhekimi ekibimiz bir dişin çatladığını veya zayıf olduğunu ve kırılma tehlikesi olduğunu görürse, onu korumak için yeni bir dolgu veya belki bir taç veya ‘onlay’ önerebilirler. Bu her zaman diş kırılana kadar beklemek ve daha sonra acil bir durumla uğraşmaktan daha iyidir.

Diş hekimi ve hijyenist diş çürümelerini önlemeye yardımcı olmak için başka neler yapabilir?

Florür dişlerin çürümeye direnmesine yardımcı olur. Siz değerli danışanlarımıza diş ekibimiz diş macununuzda kullanmanız için doğru florür seviyesini önerecektir. Çürümeyi önlemeye yardımcı olması için çocuklar için florür vernikleri önerilebilir. Özellikle çürüme riskiniz varsa, dişhekimi ekibimiz yüksek mukavemetli bir florür diş macunu önerebilir veya reçete edebilir. Üç yaşına kadar olan çocuklar florür seviyesi en az 1000 ppm (milyonda bir parça) olan bir diş macunu kullanmalıdır. Yetişkinler için üç yaşındakiler 1350ppm ila 1500ppm florür içeren bir diş macunu kullanmalıdır.

Evde ne yapabilirim?

Dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmak için evde iyi bir rutin tutmanız çok önemlidir. Aşağıdakileri yapmanızı öneririz:

Dişlerinizi gece son ve gün içinde en az bir kez fırçalayın, florürlü diş macunu ile (diş ekibimizin size gösterdiği) şekilde fırçalayın. Fırçaladıktan sonra tükürün ve durulamayın, böylece florür dişlerinizde daha uzun süre kalır. Dişlerinizin arasını ‘diş arası’ fırçalar veya diş ipi kullanarak temizleyin. Unutmayın ki tek başına fırçalamak dişlerinizin yalnızca yüzde 60’ını temizler. Bir gargara kullanın. Birçok gargara, dişeti hastalığını önlemeye yardımcı olan antibakteriyel bileşenler ve çürümeyi önlemeye yardımcı olmak için florür içerir. Ağzınızı fırçaladıktan hemen sonra kullanmayın. Dişlerinizi fırçaladığınız zamanlar arasında gargara kullanmak dişlerinizin ve diş etlerinizin daha uzun süre korunacağı anlamına gelir.

Polikliniğimizi hemen arayarak randevu alabilir, ağız ve diş sağlığı bakım ve hijyeniniz için en doğru teknikleri öğrenerek diş çürüklerinin ve ağız için bir çok problemin önüne geçebilirsiniz.