Düzeltici Çene (Ortognatik) Cerrahisi Nedir? Nasıl Yapılır?
Düzeltici Çene Cerrahisi
Ortognatik cerrahi olarakta bilinen çene cerrahisi nefes alma, çiğneme ve konuşma sorunlarının tedavisi için yapılan cerrahi müdahaleler bütünüdür. Düzeltici çene cerrahisi, çene ve dişlerin yanlış hizalanması da dahil olmak üzere çok çeşitli küçük ve büyük iskeletleri ve diş düzensizliklerini düzeltmek için oral ve maksillofasiyal cerrahlar tarafından gerçekleştirilir. Ameliyat çiğnemeyi, konuşmayı ve nefes almayı geliştirebilir. Hastanın görünümü ameliyatının bir sonucu olarak önemli ölçüde düzelirken, fonksiyonel sorunları düzeltmek için ortognatik cerrahi yapılır. Çenenizin hangi kısmının düzeltilmesi gerektiğine bağlı olarak birkaç farklı çene cerrahisi vardır;
– Maksiller Osteotomi (Üst Çene)
Bu tip cerrahi, belirgin bir şekilde geri çekilen üst çeneyi, çapraz ısırığı, çok fazla veya çok az sayıda dişiniz olduğunda düzeltir. Ayrıca açık bir ısırık ayarlayabilir.
– Mandibular Osteotomi (Alt Çene)
Bu cerrahi, belirgin bir şekilde geri çekilen alt çeneyi düzeltir. Cerrah, en iyi ayar ve ısırma hizalamasına bağlı olarak çene kemiğini ileri veya geri hareket ettirir.
– Genioplasti
Çene genellikle şiddetli bir şekilde geri çekilen alt çeneye eşlik eder. Tipik olarak, cerrahlar aynı ameliyat sırasında çeneyi değiştirebilir ve çeneyi yeniden yapılandırabilir.
Çeneler ve dişler doğru şekilde uyuşmadığında ortognatik cerrahi gereklidir. Dişlerin çene eklemi işlevini ve çiğneme yeteneğini doğru bir şekilde karşılaması için yeniden konumlandırılması gerekebilmektedir. Ayrıca konuşma, nefes alma, uyku apnesi, periodontal sağlığı ve yüz estetiğini de geliştirilebilir.
Ortognatik Cerrahi(Düzeltici Çene Cerrahisi) karmaşık bir cerrahi yöntemidir. Oklüzyonun karmaşıklığı(dişlerin ısırma şekli) dişleri ve çeneleri hareket ettirirken yüz görünümü üzerindeki kombin etkisi nedeniyle ortognatik cerrahi dikkatle planlanmalıdır. Karmaşıklığı nedeniyle bir uzman takımı yaklaşımı kullanılır. Ekip, ortodontis, ağız cerrahınızdan ve bazen genel diş hekiminizden oluşmaktadır.
Ortognatik Cerrahi Kimlerde Gereklidir?
Sadece ortodonti problemin sadece dişlerde olması durumunda ısırık problemlerini düzeltebilir. Çene kemikleri (maksilla ve çene kemiği) hizalı değilse, Ortognatik cerrahi düşünülmelidir. Sadece dişleri hareket ettirerek uyumsuz çeneleri telafi etmek periodontal problemlere, ortodontik hareketlerin nüksetmesine, çene eklem problemlerine, zayıf veya kötü yüz estetiğine yol açabilir.
Düzeltici çene cerrahisi ihtiyacını gösteren bazı durumlar şunlardır:
– Çiğneme veya yiyecek ısırma zorluğu
– Yutma güçlüğü
– Kronik çene veya çene eklemi (TMJ) ağrısı ve baş ağrıları
– Dişlerin aşırı aşınması
– Açık ısırık (ağız kapalı olduğunda üst ve alt dişler arasındaki boşluk)
– Önden veya yandan dengesiz yüz görünümü
– Yüz yaralanması
– Doğum kusurları
– Çene ve çenenin geri çekilmesi
– Çıkıntılı çene
– Dudakları germeden buluşturamama
– Kronik ağız solunumu
– Uyku apnesi (uyku sırasında horlama dahil solunum problemleri)
Diş hekimlerimiz, ortodontistlerimiz ortognatik cerrahiye gerektiğine gerek olup olmadığınızı belirlemek için birlikte çalışacaktır. Ağız ve çene cerrahımız hangi düzeltici çene cerrahi prosedürünün uygun olduğunu belirler. Böylelikle cerrahi müdahaleyi yapar. Muhtemelen ameliyattan önce ve sonra ortodonti içerecek olan tedavinizin tamamlanmasının birkaç yıl sürebileceğini bilmeniz önemlidir. Ortodontistlerimiz bunun sizin ve aileniz için uzun vadeli bir taahhüt olduğunu bilmekte ve tedaviniz için gereken süreyi gerçekçi bir şekilde tahmin etmeye çalışmaktadırlar. Çene cerrahisi çok önemli bir alandır. Bu nedenle cerrahi müdahale için en iyi uzmanlar ve diş hekimleri gerekmektedir.