Torus Operasyonu Nedir?
Torus üst veya alt çenede gelişen fazla kemiktir. Ağzın çatısında (damak) bulunduğunda, duruma torus palatinus denir. Alt çenede bulunduğunda buna torus mandibularis denir. Torus lokal tahriş, dişlerinizi öğütme (bruksizm) veya düzensiz bir ısırmaya neden olan yanlış hizalanmış dişler (maloklüzyon) gibi genetik veya çevresel etkiler nedeniyle gelişebilir.
Çoğu durumda torus iyi huyludur ve tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, torusun üst veya alt protezleri ve üst veya alt kısmi protezleri (palet) barındırmak için cerrahi olarak çıkarılması gerekecektir. Torus aynı zamanda aşırı kemik altındaki gıda etkisinin en aza indirilmesine yardımcı olmak için çıkarılabilir.
Bazı durumlarda torus plak birikimine ve periodontal ceplere katkıda bulunabilir ve bu nedenle diş fırçasının daha iyi açılandırılmasına izin vererek ağız hijyenini iyileştirmek için çıkarılması gerekecektir. Torus çıkarıldıktan sonra nüks nadirdir. Torusun yeniden ortaya çıktığı durumlarda, yeniden büyüme tipik olarak çok yavaştır.
Torus Operasyonunda Prosedürler Nelerdir?
Çoğu durumda, damak ve lingual torus iyi huylu, asemptomatiktir ve çıkarılması gerekmez. Bir diş protezi damak kapladığında, büyük bir damak torusu protezle etkileşime girer ve başarısını tehlikeye atabilir. Benzer şekilde, mandibular kısmi veya tam takma dişin ana konektörü veya flanşı, mandibular torus varsa alveolar çıkıntıya başarılı bir şekilde adapte edilemez. Bu durumlarda, torus çıkarılmalıdır.
Bazı hastalarda, alışılmadık derecede büyük palatal torus, ince mukozal örtülerinde travmatik hasara yatkındır ve tekrarlayan, ağrılı ülserlere neden olur. Benzer şekilde, çok büyük mandibular torus travmatik yaralanmaya maruz kalabilir veya aşırı durumlarda dil hareketine müdahale edebilir.
Bu durumlarda torus, sağlıklı oral fonksiyonun mekanik engelleridir ve çıkarılmalıdır. Bazı yazarlar, intraoral greftleme prosedürleri için otojen kemiğin verici kaynakları olarak maksiller veya mandibular torusun başarılı bir şekilde kullanılmasına yönelik teknikleri tarif etmişlerdir.
Gerekli donör kemiği miktarının mevcut torus büyüklüğüyle eşleştiği durumlarda, bu, kemiğin çıkarılmasının gerçekten hasta için avantajlı olabileceği bir alandan gerekli kemiği elde etmek için çekici bir araçtır.
Tedavi Süreci
Torus çıkarılması hemen hemen her zaman rutin ve seçmeli bir prosedür olduğundan, hastalar beklenen perioperatif seyir ve potansiyel riskler veya komplikasyonlar konusunda önceden bilgilendirilmelidir. Planlanan prosedürü haklı çıkarmak için açık bir gösterge bulunmalıdır.
Küçük dentoalveoler cerrahiyi veya sonucunu karmaşıklaştırabilecek herhangi bir tıbbi eştanı, özellikle aşırı kanamaya, enfeksiyona karşı direncin azalmasına veya zayıf yumuşak doku iyileşmesine yol açabilecek olanlar gibi optimize edilmiş bir duruma getirilmelidir. Bitişik tüm dişler sağlıklı olmalı ve torus çıkarılmadan önce iyi ağız hijyeni göstermelidir. Tüm elektif dentoalveolar cerrahide olduğu gibi ameliyatın beklenen yararı potansiyel risklere karşı dikkatle tartılmalıdır. Bu özellikle ciddi sağlık problemleri olan hastalarda geçerlidir.