Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi, iltihaplı, enfekte veya ölü olan diş kökünün tedavisidir. Dental pulpa, dişin merkezinde sinir, kan damarları ve bağ dokusundan oluşan yumuşak bir maddedir. Diş kökü odası, dişin merkezinde kağıt hamuru içeren içi boş kısımdır ve dişlerin köklerinden ve çevredeki kemiğe uzanan kanallardan aşağıya doğru devam eder. Bazı köklerin birden fazla kök kanalı vardır, ancak hepsinde en az bir kanal vardır.
Diş kökü kanal tedavisi(RCT) ve endodontik tedavi, dişin sinirini tedavi eden bir prosedür için en doğru terimlerdir. Endodonti, özellikle diş posası ve dişin kökünü çevreleyen dokularla ilgilenen bir diş hekimliği uzmanlığıdır. Kök kanalı problemi genel bir diş hekimi veya bir endodontist tarafından tedavi edilebilmektedir. DT DentalTerapi Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizdeki tüm diş hekimlerimiz kanal tedavisi konusunda gerekli tüm uzmanlıklara ve tecrübeye sahiptir. Kök kanalı tedavi edildiğinde, diş hamuru çıkarılır ve dişin tüm kanalları doldurulur ve bakterilerin girmesini önlemek için kapatılır.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bir dişin gerçekten kanal tedavisi gerektirdiğini doğrulamak için diş hekimlerimiz kökün röntgenini çeker ve bir pulpa canlılık testi yapabilir. Çoğu test, sağlıklı bir tepki olup olmadığını kontrol etmek için dişin üzerine soğuk bir uyarıcı yerleştirilmesini içerir. Problemin diğer dişlerde de olup olmadığını karşılaştırmak için birçok diş test edilmektedir. Testlerimiz diş köklerinin kanal tedavisi ihtiyacı olduğunu doğrularsa, bir veya iki randevuda kanal tedavisi uygulanmaktadır.
Diş hekimlerimiz, kök kanalının apse büyüklüğüne ve diğer faktörlere bağlı olarak bir veya iki randevuda tedavi edilip edilmeyeceğini belirleyecektir. Bir diş, yeniden tedavi görüyorsa (ikinci kez tedavi edilirse) iki randevuda tedavi edilebilir. Diş kök kanal tedavisine başlamadan önce, diş hekimlerimiz hastanın rahatını sağlamak için dişi lokal anestezi ile uyuşturacaktır. Diş yeterince uyuştuğunda, diş hekimi dişin üzerine kauçuk bir baraj koyacaktır. Kauçuk baraj, diş çevresinde lateks tabakayı yerinde tutan metal bir kelepçeden oluşur, böylece temiz kalabilir ve tükürük ve kirleticilerden izole edilebilir.
Kök Kanal Tedavisinin Alternatifi Var Mı?
Doğal dişi onarmak genellikle en iyi seçenektir, bu nedenle kök kanal tedavisi genellikle tercih edilen tedavidir. Kök kanalına sahip olmanın tek alternatifi, diş çekimi ve yerine implant, köprü veya takma diş yerleştirilmesidir. Bu prosedürler bir kanal tedavisinden daha pahalıdır.
Genellikle çevredeki dişleri ve dokuları tedavi etmek için daha fazla zaman ve ek prosedürler gerektirir. Bir diş çıkarılır ve bir çeşit restorasyonla değiştirilmezse, çiğneme fonksiyonu bozulur ve dişler kayabilir. Bu nedenle kanal tedavisi ilk seçenek olarak belirlenmektedir.