Diş Çekimi Nedir? Nasıl Yapılır?
Kalıcı dişlerin bir ömür boyu sürmesi amaçlansa da diş çekiminin gerekli olmasının birkaç nedeni vardır. Çok yaygın bir neden, travma veya çürüme nedeniyle çok fazla hasar görmüş bir dişin onarılmasını içerir. Bazen diş hekimleri ağızları ortodontiye hazırlamak için diş çekerler. Ortodontinin amacı dişleri düzgün bir şekilde hizalamaktır, bu da dişleriniz ağzınız için çok büyükse mümkün olmayabilir. Benzer şekilde, bir diş sakızdan geçemezse (patlar) ağzında yer olmadığı için diş hekiminiz çekmeyi önerebilir.
Diş çekimi dişin ağızdan tamamen çıkarılmasını içerir. İnsanlar diş çürümesinden kalabalık dişlere kadar birçok nedenden dolayı diş çekimi gerektirebilir. Bir diş hekimi veya diş cerrahı, kliniğinde ekstraksiyon gerçekleştirecek ve kişiye iyileştikçe bölgeye bakım için bazı talimatlar verecektir. Diş hekimleri ve ağız cerrahları (ameliyat için özel eğitim almış diş hekimleri) diş çekimi yaparlar. Dişi çekmeden önce diş hekiminiz size dişin alınacağı bölgeyi uyuşturmak için lokal bir anestezi enjeksiyonu verecektir.
Diş Çekiminde Prosedür Nasıl İlerliyor?
Bazı durumlarda, diş hekiminiz güçlü bir genel anestezi kullanabilir. Bu, vücudunuzdaki ağrıyı önleyecek ve prosedür boyunca uyumanızı sağlayacaktır. Bazen diş cerrahlarının bir seferde birden fazla diş çıkarması gerekebilir. Birden fazla dişi çekerken, cerrahın lokal anestezi kullanmak yerine genel anestezi önerme olasılığı daha yüksektir. Kişi bu nedenle süreç boyunca bilinçsiz olacaktır.
Diş hekimi ayrıca, belirli bir süre yiyeceklerden kaçınmak gibi ekstraksiyona giden bazı özel talimatlar verecektir. İşlemden sonra, kişi onları eve götürmek için başka birine ihtiyaç duyacaktır. Özellikle ağzın farklı taraflarındaysa, çoklu ekstraksiyonların bakımı zor olabilir. Dişhekimleri bu vakalar için özel talimatlara sahip olabilirler ve çıkarıldıktan kısa bir süre sonra takip randevusu talep edebilirler. Ekstraksiyon bölgelerinde pıhtılaşma yardımcıları da kullanabilirler. Bunlar pıhtılaşmaya yardımcı olan küçük doğal malzemelerdir. Vücut pıhtılaşma yardımcılarını güvenli bir şekilde parçalar ve zamanla emer.
Diş Çekimi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş etkilenirse, diş hekimi dişi kaplayan dişeti ve kemik dokusunu keser ve daha sonra forseps kullanarak dişi kavrar ve yerinde tutan çene kemiğinden ve bağlarından gevşetmek için hafifçe ileri geri sallar. Bazen çekmesi zor bir diş parçalara ayrılmalıdır. Diş çekildikten sonra, sokette genellikle bir kan pıhtısı oluşur. Diş hekimi sokete bir gazlı bez yerleştirir ve kanamayı durdurmaya yardımcı olmak için ısırır. Bazen diş hekimi, diş eti kenarlarını ekstraksiyon bölgesi üzerinde kapatmak için birkaç dikiş (genellikle kendi kendine çözülen) yerleştirir. Bazen soketteki kan pıhtısı gevşeyerek yuvadaki kemiği açığa çıkarır. Bu kuru soket adı verilen acı verici bir durumdur. Bu olursa, diş hekiminiz yeni pıhtı formları olarak korumak için soketin üzerine birkaç gün boyunca sakinleştirici bir pansuman koyacaktır.