Çene Kırıkları Nasıl Oluşur ve Nasıl Tedavi Şekli Uygulanmalıdır?
Kırık bir alt çene genellikle ağrıya ve şişmeye neden olur, dişlerin birbirine yapışmasını değiştirir ve kişinin ağzını tamamen açmasını önler. Yüzün orta kısmındaki kırıklar şişme, çift görme, yüz uyuşması, batık bir göz küresi, dişlerin birbirine uyum biçiminde değişikliklere ve / veya ağzın tamamen açılamamasına neden olabilir. Doktorlar genellikle muayene sırasında çene ve yüz kırıklarını tespit edebilir, ancak genellikle röntgen çekilir veya bilgisayarlı tomografi yapılır.
Alt çene kırığı, çene dinlenerek, ameliyatla veya çene kemikler iyileşene kadar kapalı olarak kablolanarak tedavi edilir. Bir orta yüz kırığı cerrahi olarak tedavi edilebilir, ancak cerrahi genellikle sadece kırık, yüz deformitesi gibi ağrı ve şişlik dışında sorunlara neden oluyorsa yapılır. Çene kırığı terimi genellikle alt çenenin kırılması anlamına gelir (çene kemiği). Üst çenenin kırıkları (maksilla adı verilen kemiğin bir kısmı) bazen çene kırıkları olarak adlandırılır, ancak genellikle yüz kırıkları olarak kabul edilir.
Çene kemiği çoğunlukla, bir beysbol sopası veya başka bir nesne ile delinmesi veya vurulması gibi künt travmanın bir sonucu olarak kırılır. Maksilla kırıkları, yüzün önü, bir yükseklikten düşme veya motorlu taşıt kazasında meydana geldiği gibi, taşınmaz bir nesneye çarptığında ortaya çıkabilir. Bazılarına yumruk ya da silah gibi künt bir cisim çarpması neden olur. Bazı çene kırıkları sadece bir diş soketini kırmaktadır.
Çene Kırığı Tedavisinde Süreç Nasıl Devam Ediyor?
Kırık bir çene kemiği genellikle çenenin ağrısına ve şişmesine neden olur ve insanlar genellikle dişlerinin gerektiği gibi birbirine uymadığını hisseder. Genellikle ağız geniş açılamaz veya açılırken veya kapanırken bir tarafa kayar. Maksilla kırıkları sıklıkla yüzün şişmesine ve deformitesine neden olur. Şişme nadiren hava yolunu tıkayacak ve nefes almayı engelleyecek kadar şiddetli hale gelir. Bununla birlikte, maksillayı kırmaya yetecek kadar güçlü olan herhangi bir yaralanma, boyundaki omurgaya da zarar verebilir (omurilik ve omurların yaralanmasına bakın) veya beyin hasarına neden olabilir.
Diğer semptomlar kırığın bulunduğu yere bağlıdır. Göz soketinin tabanındaki kemiklerin kırıkları çift görmeye (göz kasları yakınlara yapıştığından), göz altındaki deride uyuşmaya (sinirlerdeki yaralanmalardan dolayı) veya batık bir göz küresine neden olabilir. Elmacık kemiğinin kırıkları (zigomatik kemer) çeneyi tamamen açamamaya, dişlerin birbirine uyum biçiminde bir değişikliğe ve elmacık kemiğinde parmak boyunca koşarken hissedilebilecek düzensizliğe neden olabilir. Çenenin içine doğru uzanan diğer maksilla kırıkları, çenenin tamamen açılamamasına ve dişlerin birbirine yapışmasında bir değişikliğe neden olabilir. Bir diş veya soketi boyunca uzanan kırıklar, ağızdaki bakterilerin çene veya maksillaya bulaşmasına izin verebilecek bir açıklık oluşturur.
Çene Kırığında Prosedür Nasıl İşliyor?
Mandibular kırıklar tipik olarak travmanın sonucudur. Bu çeneye düşmeyi veya yandan çarpmayı içerebilir. Nadiren osteonekroz veya kemikteki tümörlere bağlı olabilirler. En sık kırık bölgesi kondil (%36), gövde (%21), açı (%20) ve simfizdir (%14). Bazen düz X-ışını ile tanı konabilse de, modern BT taramaları daha doğrudur. Acil cerrahi gerekli değildir. Bazen insanlar önümüzdeki birkaç gün içinde eve gidip ameliyat için takip edebilirler. Maksillomandibular fiksasyon ve açık redüksiyon internal fiksasyonu (ORIF) dahil olmak üzere bir dizi cerrahi teknik kullanılabilir. İnsanlar genellikle penisilin gibi antibiyotiklere kısa bir süre için konurlar. Bu uygulamayı destekleyen kanıtlar; ancak zayıftır.